Εκπαιδευτική επίσκεψη Ε΄ τάξης στα Ρωμαϊκά και Βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης

 

Οι μαθητές της Ε τάξης του σχολείου μας στις 22 Οκτωβρίου 2020 επισκέφτηκαν τα ρωμαϊκά και βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του μαθήματος της ιστορίας .

Η Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε το 315 π.Χ από τον Βασιλιά Κάσσανδρο της Μακεδονίας ύστερα από την συνένωση 26 και πλέον οικισμών και περιοχών. Σύντομα μετατράπηκε σε αξιόλογο κέντρο ενώ εξελίχθηκε σε μια από τις πιο σημαντικές πόλεις του βασιλείου κατά την Ελληνιστική περίοδο διαθέτοντας μάλιστα περιορισμένη αλλά σημαντική πολιτική αυτονομία

Η όμορφη πόλη της Θεσσαλονίκης υπέστη πάρα πολλές καταστροφές στο πέρασμα των χρόνων . Εκτός από τις πολλές καταστροφές ανοικοδομήθηκαν  και ωραία μνημεία που θαυμάζουμε ακόμη και σήμερα.

Στις αρχές του 4ου αιώνα  μ.Χ τοποθετείται χρονικά και ο μαρτυρικός θάνατος του προστάτη και πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου και του φίλου του Νέστορα. Από τότε, η Θεσσαλονίκη έγινε το κέντρο της λατρείας του Αγίου Δημητρίου σε ολόκληρο το χριστιανικό κόσμο. Ο «μυροβλύτης» Άγιος Δημήτριος συνδέθηκε άρρηκτα με την τύχη της πόλης και η παράδοση αναφέρει πολλές περιπτώσεις σωτήριας επέμβασής του για να σωθεί η πόλη από τις επιδρομές των βαρβάρων.

Κάστρα – Επταπύργιο – Πύργος του Τριγωνίου .

 

 

 

 

 

Ταξιδέψαμε  πίσω στο χρόνο, βαθιά στο παρελθόν της πόλης, καθώς το όλο μέρος περιτριγυρίζεται από ιστορία.

Η συνεχής οχύρωση της τοποθεσίας μαρτυρά την σημασία που δίνονταν στο συγκεκριμένο σημείο καθώς συνόρευε με την Ακρόπολη η οποία και αποτελούσε το ασφαλέστερο καταφύγιο για τον πληθυσμό κατά την διάρκεια των επιδρομών.

Μονή Βλατάδων

80 περίπου μέτρα από τα τείχη του Επταπυργίου βρίσκεται η Μονή Βλατάδων. Είναι το μοναδικό μοναστήρι στην περιοχή της Άνω πόλης , βυζαντινής περιόδου , που εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τοπική παράδοση η Μονή είναι κτισμένη στον τόπο όπου κήρυττε ή διέμενε ο Απόστολος Παύλος κατά τη διαμονή του στην πόλη.

Ναός Αγ .Δημητρίου

Μετά το 313 ιδρύθηκε το πρώτο προσευχητάριο στον τόπο μαρτυρίου του Αγίου, τον 5ο αι. μία τρίκλιτη βασιλική που κάηκε τον 7ο αιώνα και στη θέση της χτίστηκε η πεντάκλιτη βασιλική, που κάηκε σχεδόν ολοκληρωτικά το 1917 και αναστηλώθηκε μέχρι το 1948.

 

Κρύπτη του Αγ.Δημητρίου

Η κρύπτη του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται εσωτερικά του ναού Είναι ένα σύμπλεγμα από στοές και διαδρόμους το οποίο στηρίζεται σε πολύ δυνατούς στύλους. Είναι κάτω από το Ιερό Βήμα και αποτελεί το ανατολικό τμήμα Ρωμαϊκού Λουτρού. Είναι ο χώρος στον οποίο φυλακίστηκε, μαρτύρησε και τάφηκε ο Άγιος Δημήτριος.

Ρωμαική Αγορά

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονικης,  για τρεις περίπου αιώνες αποτέλεσε κύριο σημείο αναφοράς της πόλης, καθώς αποτέλεσε μεγάλο  διοικητικό κέντρο. Σήμερα στο χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς λειτουργεί μουσείο. Στο Ωδείο πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις.

 

 

 

Ροτόντα

Η Ροτόντα είναι ένα από τα αρχαιότερα και σημαντικότερα σωζόμενα κτίσματα της Θεσσαλονίκης, και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κτίσματα της ρωμαϊκής περιόδου σε παγκόσμια κλίμακα. Το κυκλικό σχήμα της, μοναδικό στην Ελλάδα, τη συσχετίζει με το Πάνθεον της Ρώμης.

Κτίστηκε στα χρόνια του αυτοκράτορα Γαλερίου γύρω στο 304 μ.Χ. ενώ προοριζόταν ως Μαυσωλείο του Γαλέριου. Ωστόσο, εξαιτίας του θανάτου του, το 311 μ.Χ., η Ροτόντα έμεινε κενή χωρίς χρήση. Λόγω της μη χρήσης του, μετατράπηκε επί βυζαντίου σε χριστιανικό ναό των Ασώματων Δυνάμεων  και μετά την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το 1912, αφιερώθηκε στον Άγιο Γεώργιο. Συμπεριλαμβάνεται στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Αψίδα Γαλερίου Καμάρα

Η Καμάρα είναι κτίσμα της εποχής της Ρωμαϊκής  «Τετραρχίας» (αρχές 4ου μ.Χ. αιώνα) και αποτελεί το ένα σκέλος (δυτικό) μίας στεγασμένης στοάς, που σχηματιζόταν από αψίδες και τόξα. Κατασκευάστηκε για να τιμηθεί ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Γαλέριος, όταν αυτός επέστρεψε νικητής στην πόλη μετά από πολέμους του κατά των Περσών.

Ο εκπαιδευτικός περίπατος στην πόλη θα μείνει αξέχαστος!!!