Εορτασμός της εθνικής επετείου του ΟΧΙ – 28ης Οκτωβρίου

Στις 27 Οκτωβρίου, ημέρα που γιορτάζει το σύμβολο του έθνους μας , η Σημαία μας, η Γ΄ τάξη είχε την τιμή να παρουσιάσει τη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου.

Μέσα σε ένα κλίμα συγκίνησης και φιλότιμης διάθεσης παρουσίασης και κατανόησης της ιστορικής μνήμης, οι μαθητές μας ξετύλιξαν μπροστά μας, πάνω στην κατάλληλα διακοσμημένη από την Εικαστικό μας  σκηνή, όλο το χρονικό των γεγονότων της ένδοξης αυτής σελίδας της Ιστορίας μας, διανθισμένο με υπέροχα τραγούδια που επιμελήθηκε η Μουσικός μας.

Η παρουσίασή μας είχε τίτλο “Τα τρία ΟΧΙ” . Περιελάμβανε το πρώτο ΟΧΙ στους Ιταλούς, που εκφράστηκε πρώτα από τον πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά αλλά και από όλους τους Έλληνες που όρμηξαν στη μάχη και έγραψαν χρυσές σελίδες με τις νίκες τους στα αλβανικά βουνά και ιδιαίτερα με την απελευθέρωση της Κορυτσάς.

Το δεύτερο ΟΧΙ αναφέρθηκε στη γερμανική εισβολή, με τον ηρωισμό και την αντίσταση των Ελλήνων και ιδιαίτερα του γενναίου ήρωα λοχία Δημητρίου Ίτσιου, στο οχυρό του Ρούπελ αλλά και την αντίσταση των απλών ανθρώπων στα χρόνια της κατοχής.

Και βέβαια τονίστηκε το τρίτο ΟΧΙ, που αναφερόταν στη μάχη της Κρήτης, όπου τα γερμανικά στρατεύματα κατατροπώθηκαν.

Άντρες, γυναίκες και παιδιά όλοι βοήθησαν στον αγώνα αυτό της πατρίδας μας. Η Παναγία ήταν Σκέπη και βοήθεια όλων και ο άι- Δημήτρης, φρουρός της Θεσσαλονίκης της χάρισε την ελευθερία ανήμερα της γιορτής του , 26 Οκτωβρίου 1944.

Ο επίλογος της γιορτής ήταν ένα παιχνίδι λέξεων, μια άρνηση και μια λέξη, ένα ΟΧΙ και πολλά ΝΑΙ: Ας μάθουμε να λέμε ΟΧΙ σταθερά σε κάτι που μας ρίχνει χαμηλά, που απειλεί τα όσια και ιερά! Κι ας λέμε πάντα ΝΑΙ συνειδητά στη συνεργασία, στην ενότητα, στη δουλειά και τη χαρά! 

Ευχαριστούμε πολύ όλους και όλες για τη σημερινή συμμετοχή στην απλή αλλά γεμάτη νοήματα γιορτή! Μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά, και τα αδύνατα δυνατά!

Χρόνια πολλά! Ζήτω το ΟΧΙ! Πάντα ελεύθεροι!