Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

Μέσα σε ένα κλίμα συγκίνησης και σεβασμού για τους προγόνους μας, παιδιά του σχολείου μας με συντονίστρια την κα Σοφία Νικολαΐδου, παρουσιάσαμε την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου ένα αφιέρωμα στη μνήμη των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Μαθητές από διάφορες τάξεις, με τη συμμετοχή και παιδιών του Γυμνασίου και του Λυκείου, συνοδευόμενων από την καθηγήτριά τους, παρουσίασαν εξαιρετικά θεατρικά στιγμιότυπα, βασισμένα σε γραπτές μαρτυρίες της Διδώς Σωτηρίου αλλά και της Αγάπης Βενέζη που αναφέρονταν στα γεγονότα της Μικράς Ασίας. 

Παιδιά της χορωδίας, μαζί με τη μουσικό , μας χάρισαν υπέροχες μικρασιάτικες μελωδίες. Εκπαιδευτικοί του σχολείου και μαθητές μας με την όμορφη αφήγησή τους, μας ταξίδεψαν σε χρόνους παλιούς παρουσιάζοντας μας με οπτικοακουστικό υλικό την ιστορία της Μικράς Ασίας από τη στιγμή που κατοικήθηκε από Έλληνες μέχρι και το 1922. Τότε που οι Έλληνες πρόγονοί μας , διωγμένοι από τους Τούρκους και κάτω από την αδιαφορία των Ευρωπαίων – εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων – έζησαν την απόλυτη δυστυχία, χάνοντας ό,τι είχαν : πατρίδα, συγγενείς, περιουσίες, ακόμη και τη ζωή τους. Όσοι κατάφεραν να σωθούν και βρέθηκαν στη μητέρα Ελλάδα, κράτησαν ζωντανή την ελπίδα, και με τη βοήθεια του θεού, ξανάστησαν τη ζωή τους από την αρχή. 

Η χαρά μας ήταν πολύ μεγάλη για όσα είδαμε, ακούσαμε και ζήσαμε. Στο τέλος της γιορτής πήραμε και από ένα μικρό ενθύμιο για να θυμόμαστε αυτή τη ξεχωριστή γεμάτη χαρμολύπη μέρα! 

Ω, Μικρασία φωτοδότρα!   Ω, Μικρασία αγαπημένη!  Πατρίδα πάντα ελληνική, ποτέ λησμονημένη!