Εκπαιδευτική επίσκεψη ΣΤ΄ τάξης στο Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο Σφηκιάς της ΔΕΗ.

 

Στο πλαίσιο εκπαιδευτικών επισκέψεων Α’ τριμήνου και του μαθήματος της Φυσικής, η ΣΤ ‘ τάξη επισκέφτηκε  στις 17-10-2019 το Υδροηλεκτρικό εργοστάσιο  Σφηκιάς  στο Φράγμα του Αλιάκμονα .

Οι  Υδροηλεκτρικοί σταθμοί είναι έργα πολλαπλών σκοπών. Πέρα από την ικανοποίηση των  ενεργειακών αναγκών αποτελούν κέντρα διαχείρισης υδάτινων πόρων αξιοποιώντας την αποθηκευτική ικανότητα των ταμιευτήρων τους. Παρέχουν αντιπλημμυρική προστασία ,καλύπτουν τις ανάγκες νερού για ύδρευση και άρδευση, βιομηχανική χρήση ,εξασφαλίζουν περιβαλλοντικές παροχές, συμβάλουν στην ανάπτυξη τουριστικών η  άλλων δραστηριοτήτων.

Τα Υδροηλεκτρικά εργοστάσια παράγουν «πράσινη  ενέργεια» που δεν μολύνουν το περιβάλλον αλλά αντίθετα  το προστατεύουν .

Η υποδοχή των υπευθύνων του εργοστασίου ήταν εντυπωσιακή. Επέτρεψαν στα παιδιά να  προσεγγίσουν σημαντικά τμήματα του εργοστασίου. Ξεναγήθηκαν  στις εγκαταστάσεις ,ενημερώθηκαν για την κατασκευή του φράγματος ,είδαν τις μονάδες που παράγουν ηλεκτρισμό , την αίθουσα ελέγχου παραγωγής ενέργειας ,τους  τεράστιους στροβίλους  που περιστρέφονται χάρη στην δυναμική ενέργεια του νερού ,τους ταμιευτήρες κ.α            

 

Οι μαθητές κατάλαβαν την χρησιμότητα του φράγματος όχι μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και την άρδευση του κάμπου της Βέροιας , την πρόληψη των πλημμύρων ,την υδροδότηση της Θεσσαλονίκης όπως και την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.

 

Η επίσκεψη άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας ευχαριστεί θερμά για την φιλοξενία, την υπέροχη υποδοχή και την ξενάγηση από το προσωπικό.