ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Την Πέμπτη 8 Μαΐου 2025, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’ τάξης του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Η δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων-Πολιτιστικών θεμάτων, με τίτλο «Παραδοσιακά παιχνίδια με χρήση λόγου», που υλοποιείται φέτος στο σχολείο μας με στόχο τη γνωριμία των παιδιών με τον κόσμο των παιχνιδιών προηγούμενων γενεών, την καλλιέργεια της ομαδικότητας, της φαντασίας και της δημιουργικότητας μέσα από τη βιωματική μάθηση τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και την προώθηση της ενεργής συμμετοχής των παιδιών. Το πρόγραμμα υλοποιούν οι εκπαιδευτικοί: Αφεντουλίδου Γιώτα-Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής, Καρανίσας Γιώργος-Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής, Πραβήτα Γεωργία-Δασκάλα και Πουμπουρίδου Αντωνία-Δασκάλα.  

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι μικροί/ες μαθητές/τριες συμμετείχαν σε οργανωμένες δραστηριότητες του μουσείου. Έπαιξαν κινητικά παιχνίδια με μουσική, παραδοσιακά παιχνίδια με χρήση λόγου, γνώρισαν τη θαυμαστή ιστορία της κούκλας, του πιο διαχρονικού παιχνιδιού, από την αρχαία πλαγγόνα, στο μέλλον. Είχαν την ευκαιρία να δουν αυθεντικές κούκλες και αντίγραφα από την ιστορία του πιο ταξιδεμένου παιχνιδιού, μέσα στο χρόνο. Έπαιξαν με τσίγκινα και κουρδιστά παιχνίδια της συλλογής του Μουσείου. Κάθε αντικείμενο αυτής της ενότητας, επιβεβαιώνει την πεποίθηση πως “τα πάντα μπορούν να γίνουν παιχνίδι”. Πρώιμα τσίγκινα παιχνίδια φτιαγμένα από κονσέρβες και πιο σύγχρονα, συρόμενα και κουρδιστά με μηχανισμό κλειδιού. Μπορεί κανείς να παρατηρήσει σπάνια τσίγκινα αυτοκινητάκια, πεταλούδες, καραβάκια κ.α. κατασκευασμένα από βιοτέχνες, βαμμένα με έντονα χρώματα, πολλές φορές στο χέρι και στολισμένα με διακοσμητικά μοτίβα. Η συλλογή τσίγκινων παιχνιδιών του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης ξεκίνησε με την δωρεά παιχνιδιών από την προσωπική συλλογή του τέως Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη και εμπλουτίζεται συνεχώς με δωρεές ιδιωτών.  

Στη συνέχεια, οι μικροί μαθητές και μαθήτριες δημιούργησαν εικαστικές δημιουργίες σε μια τάξη της δεκαετίας του ‘40. Μια παλιά σχολική αίθουσα, γεμάτη μνήμες και ευκαιρίες εξερεύνησης. Το διαδραστικό έκθεμα της παλιάς σχολικής τάξης, αποτελεί ένα σκηνικό μνήμης και νοσταλγίας για τους μεγαλύτερους επισκέπτες και παράλληλα ένα συναρπαστικό μέρος εξερεύνησης για τους μικρότερους. 

Η εμπειρία ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη και ωφέλιμη, αφήνοντας στα παιδιά χαμόγελα, νέες γνώσεις και ενθουσιασμό για το παιχνίδι ως μέσο μάθησης και επικοινωνίας. 

Ευχαριστούμε θερμά το προσωπικό του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης για την άψογη φιλοξενία και την πολύτιμη εκπαιδευτική τους προσφορά.