ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ- ΣΤ1 και ΣΤ2
Την τρέχουσα σχολική χρονιά τα παιδιά της Στ τάξης με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, κα Γαβανά Δήμητρα και κα Τσίκαλα Σοφία, ασχολήθηκαν με δραστηριότητες του εκπαιδευτικού προγράμματος «Αλφαβητάρι Οικονομικών» από προτεινόμενα φύλλα εργασίας της Action Aid.
Μέσα από τις δράσεις που υλοποιήθηκαν, οι μαθητές και οι μαθήτριες μας ήρθαν σε επαφή με βασικές αρχές της οικονομίας, προβληματίστηκαν γύρω από θέματα υπεύθυνης κατανάλωσης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάπτυξης και διαχείρισης πόρων, αποτελεσματικής στοχοθέτησης και ανάδειξη μιας επιχειρηματικής ιδέας. Βασικός στόχος του όλου εγχειρήματος ήταν να καταστούν ικανά τα παιδιά να εντάσσουν αυτόνομα την οικονομική διαχείριση στην καθημερινότητά τους, αξιοποιώντας εργαλεία όπως η στοχοθέτηση και η δημιουργία προϋπολογισμού.
Πιο αναλυτικά, η εισαγωγή στη θεματική μας περιλάμβανε μια συζήτηση πάνω στις απόψεις των μαθητών/τριων για την Οικονομία, προκειμένου να ανιχθευθούν οι πρότερες γνώσεις τους και προχωρήσαμε στις προσδοκίες τους για τις δεξιότητες που θα καλλιεργούσαν μέσα από τις επικείμενες δραστηριότητες πάνω στην Οικονομική Εκπαίδευση. Στη συνέχεια, σχηματίστηκαν ομάδες εργασίας και προχωρήσαμε στη δημιουργία συμβολαίων εργασίας και συνεργασίας.
Το επόμενο βήμα αφορούσε την εκπαίδευση στην υπεύθυνη κατανάλωση και γι΄αυτό το λόγο προχωρήσαμε στο διαχωρισμό μεταξύ αναγκών και επιθυμιών μέσα από παιχνίδια όπως «Τι θέλω και τι χρειάζομαι» αλλά και την «‘Έκτακτη ανάγκη». Έτσι τα παιδιά κατάφεραν να ιεραρχήσουν όσα χρειάζονται έναντι όσων επιθυμούν, ώστε να διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά την οικονομική τους κατάσταση. Επίσης, μέσα από το παιχνίδι «Όλος ο κόσμος ένα χωριό» τα παιδιά εξοικειώθηκαν με τις έννοιες της παγκοσμιοποίησης και του υπερκαταναλωτισμού και ευαισθητοποιήθηκαν πάνω σε παγκόσμιου ενδιαφέροντος και δημογραφικής φύσεως ζητήματα.
Η συνέχεια, αφορούσε τα στοιχεία που διαφοροποιούν τους ανθρώπους και βάσει των οποίων πολύ συχνά διαχωρίζονται. Δόθηκε λοιπόν η ευκαιρία να μιλήσουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και την ιστορία υπογραφής της «Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου». Κατόπιν, τα παιδιά δημιούργησαν ομαδικά «παγωμένες εικόνες» με θέμα ένα άρθρο της επιλογής τους από τη Διακήρυξη.
Στα επόμενα βήματα μας ασχοληθήκαμε με την καλλιέργεια δεξιοτήτων αποτελεσματικής στοχοθέτησης βασιζόμενοι στο μοντέλο S.M.A.R.T. το οποίο αποτελείται από ένα σύνολο κανόνων και κριτηρίων για το σχεδιασμό και τη θέσπιση επιτυχημένων στόχων.
Ακολούθησε το παιχνίδι «Αγκώνες συνεργασίας» με το πέρας του οποίου τα παιδιά συνέδεσαν την αξία της συνεργασίας με την αποτελεσματική στοχοθέτηση.
Τέλος, κλήθηκαν μέσα από μια περίπτωση προσομοίωσης (οργάνωση πάρτι στην τάξη) να κάνουν έρευνα αγοράς και να δημιουργήσουν λίστες αγαθών βάσει συγκεκριμένου προϋπολογισμού και να προτάξουν την έννοια της ιεράρχησης.
Η άμεση συνέχεια έχριζε διευκρινίσεις πάνω στα είδη των πόρων που μπορούμε να αναζητήσουμε και να αντλήσουμε. Μέσα από συζήτηση, οι μαθητές και οι μαθήτριες μας ανακάλυψαν αν ότι υπάρχουν πολλών ειδών πόροι, όχι μόνο υλικοί, τους συνέδεσαν με τις ανάγκες των στόχων τους και αναδείχθηκε η σημασία των κοινωνικών δικτύων. Στη συνέχεια, κατέγραψαν στον πίνακα τι γνωρίζουν για την αποταμίευση, αλλά και τι επιπλέον θα ήθελαν να γνωρίζουν γι’ αυτή. Έτσι, προχωρήσαμε στη σύντομη εφαρμογή παιχνιδιών θεωρητικής αποταμίευσης (μελέτες περίπτωσης), όπου τα παιδιά κλήθηκαν να αξιολογήσουν τις ανάγκες και τις επιθυμίας ενός ήρωα και να διαχειριστούν το κεφάλαιο του. Στο τέλος, επανήλθαν στον πίνακα και συμπλήρωσαν μια τελευταία στήλη όπου ανέφεραν με το τι έμαθαν γύρω από την έννοια της αποταμίευσης.
Δουλεύοντας περεταίρω τη θεματική, με το ρεαλιστικό στόχο την οικονομική ενίσχυση της τελικής εκδρομής της Στ τάξης στην Αθήνα, προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία σχολικής εφημερίδας από τους μαθητές και τις μαθήτριες μας, με την συγγραφή των άρθρων από τα ίδια τα παιδιά και την σύνταξη και επιμέλεια από τις υπέυθυνες εκπαιδευτικούς και τον εκπαιδευτικό ΤΠΕ του σχολείου μας. Το project αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες και να διαμοιραστεί στους μαθητές και τις μαθήτριες της σχολικής μας μονάδας.
Το πρόγραμμά μας έκλεισε με τη συμπλήρωση του φύλλου εργασίας «Οι ανθρώπινοί μου πόροι», και «Οι εσωτερικοί μου πόροι». Σκοπός ήταν να στρέψουν το βλέμμα τους τόσο σε όλους όσους στέκονται δίπλα τους και τους στηρίζουν για να πραγματοποιούν τα όνειρά τους, όσο και να αναγνωρίσουν τα δυνατά ατομικά τους στοιχεία που λειτουργούν ως εσωτερικά κίνητρα για την ολοκλήρωση των στόχων που θέτουν.