1η Απρίλη – Έναρξη απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου

Σήμερα είναι ημέρα μνήμης. Ο Ελληνισμός γιορτάζει τα 69 χρόνια από την Έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ στη μαρτυρική Κύπρο ενάντια στους Άγγλους κατακτητές! Έτσι οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης τίμησαν και αφιέρωσαν τη σημερινή εκδήλωση στους ήρωες του 1955-59 και κυρίως στους μικρούς αγωνιστές. Έδωσαν το μήνυμα πως όσα χρόνια κι αν περάσουν, δε θα πάψει ποτέ ο αγώνας αυτός να μας κάνει υπερήφανους.

Η 1η Απριλίου 1955, ήταν η ημέρα που οι Βρετανοί κατακτητές της Μεγαλονήσου βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις αντάρτικες ομάδες που οργάνωσε ο Κύπριος συνταγματάρχης Γεώργιος Γρίβας. Η 1η Απριλίου είναι εθνική γιορτή για την Κύπρο μας. Αυτήν την μέρα το 1955 οι Κύπριοι ξεκίνησαν τον αγώνα, για να ελευθερωθούν από τους Άγγλους. 

Για 80 περίπου χρόνια κρατούσαν οι Άγγλοι την Κύπρο. Πολλές φορές οι Κύπριοι ζήτησαν την ελευθερία τους. Όμως οι Άγγλοι έλεγαν πάντα όχι. Σε αυτά τα χρόνια, απαγόρευαν στους Κύπριους να λένε τον Εθνικό Ύμνο, να μαθαίνουν αρχαία ελληνική ιστορία και να υψώνουν την ελληνική σημαία. Στα σχολεία υψωνόταν η αγγλική σημαία. Έτσι οι Κύπριοι αποφάσισαν να αγωνιστούν. Ίδρυσαν τη μυστική οργάνωση ΕΟΚΑ ( Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών). Αρχηγοί του αγώνα ήταν ο Γεώργιος Γρίβας Διγενής και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄. Οι αντάρτες της ΕΟΚΑ μάζευαν όπλα, έφτιαχναν κρησφύγετα και μάθαιναν να πολεμούν. Ξημερώματα της 1ης Απριλίου 1955 δόθηκε το σύνθημα να ξεκινήσει ο αγώνας. Πρώτος ήρωας του αγώνα ο Μόδεστος Παντελή.

Οι Άγγλοι είχαν περισσότερα όπλα και καλά γυμνασμένο στρατό. Οι αγωνιστές μας όμως, πολεμούσαν για τη λευτεριά της πατρίδας τους. Ο αγώνας φούντωσε παντού. Στις πόλεις, στα χωριά, στα βουνά και στους κάμπους. Τα παλικάρια μας έστηναν ενέδρες στους Άγγλους στρατιώτες. Στα βουνά γίνονταν σκληρές μάχες. Στις πόλεις γίνονταν διαδηλώσεις από τους μαθητές. Οι Άγγλοι προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να σταματήσουν τον αγώνα της ΕΟΚΑ. Έκαναν μεγάλα κρατητήρια και εκεί έκλεισαν πολλούς από τους αγωνιστές. Τους κρατούμενους τους βασάνιζαν. Εννέα παλικάρια τα κρέμασαν. Οι αγωνιστές παρ’ όλα αυτά πολέμησαν γενναία, πολλοί έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα μας και όλοι μαζί ενωμένοι κατάφεραν να την ελευθερώσουν. Έτσι το 1960 η Κύπρος ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος. 

Την εκδήλωση επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί της ΣΤ τάξης: Θανάσης Χριστόπουλος,  Έφη Δούκα και Φιλοθέη Πράντζου. Επιμέλεια χορωδίας: Έφη Βετουλάκη. Επιμέλεια εικαστικών: Αλεξάνδρα Λαγούδη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη κ. Κωνσταντίνος Πολυκάρπου, o περιφερειακός σύμβουλος κ. Αθανάσιος Κίκης, ο σχολικός σύμβουλος κ. Νίκος Βουδρισλής, η αντιδήμαρχος παιδείας κ. Έλενα Λαδοπούλου, ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος κ. Απόστολος  Κοτσάνπαπας και ο ιερέας του Ι.Ν. Ιωακείμ και Άννης πατέρας Χρυσόστομος.