Επίσκεψη στα μοναστήρια του Πόντου

Με αισθήματα συγκίνησης, χαράς και υπερηφάνειας επισκεφθήκαμε την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης του σχολείου μας, τα μοναστήρια των Ποντίων στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης – Μονή Αγίου Ιωάννη του Βαζελώνος, στην Καστανιά Ημαθίας – Μόνη Αγίας Παναγίας Σουμελά και στο Ροδοχώρι Νάουσας – Μονή Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα.  

Ευχαριστούμε από καρδιάς τους προέδρους και τα ΔΣ των αντίστοιχων σωματείων καθώς και τους/την κ. Καζαντζίδη Χαράλαμπο, Τελλίδη Αναστάσιο και κ. Καραγεώργη Πόπη για τις ξεναγήσεις στους χώρους των Ιερών ναών και τη ζεστή φιλοξενία! Οι μαθητές/τριες του 3ου Δημοτικού σχολείου Ευκαρπίας και 17ου Δημοτικού σχολείου Καλαμαριάς, που συμμετέχουν φέτος στο project του Πόντου ” Τα Μοναστήρια του Πόντου – Πυλώνες της Ορθοδοξίας”, παρακολούθησαν με προσήλωση και ενδιαφέρον τις ξεναγήσεις και τραγούδησαν απολυτίκια και ψαλμούς Αγίων του Πόντου. 

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης δράσεων του project ” Τα Μοναστήρια του Πόντου – Πυλώνες της Ορθοδοξίας”, που θα συμμετάσχει στον 8ο Διεθνή διαγωνισμό για τον Ελληνισμό της Ανατολής. 

Παιδαγωγικοί στόχοι του έργου είναι οι μαθητές/τριες:

· να αποκτήσουν γνώσεις που σχετίζονται με τα μοναστήρια των Ελλήνων στον Πόντο και μετέπειτα με τα μοναστήρια των Ποντίων στην Ελλάδα

· να γνωρίσουν την προσφορά του Κλήρου στα δύσκολα χρόνια του ξεριζωμού

· να ψάλουν απολυτίκια και κάλαντα του Πόντου

· να μάθουν ποιήματα του Πόντου

· να μάθουν να συνεργάζονται σε ομάδες και να προσπαθούν για κοινούς διδακτικούς στόχους

· να μάθουν να συνεργάζονται σε ομάδες, αξιοποιώντας όλα τα μέσα ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας), έντυπο υλικό, πληροφορίες από οικεία πρόσωπα και να προσπαθούν για κοινούς διδακτικούς στόχους, διαθεματικά, μέσα από διαφορετικά διδακτικά αντικείμενα.

Καλή μας επιτυχία!