ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ 9ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του σχολικού εκφοβισμού (bullying), η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας σε συνεργασία με τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης της 2ης περιφέρειας Ν. Δράμας, την Αντιπεριφέρεια Δράμας, τον Δήμο Δράμας και άλλους φορείς πραγματοποίησαν το 9ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ κατά της σχολικής βίας 4,5 και 6 Μαρτίου 2024 .

Κατά τη διάρκεια του τριήμερου φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν βιωματικές δράσεις που αφορούν το θέμα της σχολικής βίας, μέσα από το θεατρικό και εικαστικό εργαστήρι του κάθε σχολείου, την ψηφιακή μοντελοποίηση και τη γραφική απεικόνιση μαθητικών συμπεριφορών, την προβολή ταινιών, την κριτική ανάλυση, την ανατροφοδότηση  και τον αναστοχασμό.

Με χαρά ενημερωθήκαμε για την διοργάνωση του 9ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ και δηλώσαμε συμμετοχή.

Στο σχολείο μας δίνουμε μεγάλη προτεραιότητα σε δράσεις και προγράμματα που προάγουν την αποδοχή, την συμπερίληψη, τον σεβασμό και τη φιλία. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η πρόληψη μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της βίας και στην εκδήλωση αρνητικών συμπεριφορών. 

Δηλώσαμε συμμετοχή στο φεστιβάλ, εξ αποστάσεως, αποστέλλοντας τους συνδέσμους από δύο video καλών πρακτικών που εφαρμόσαμε στο σχολείο μας και συμμετείχαν στους διαγωνισμούς:

  1. Για τη “Σκυταλοδρομία του ΕΥ” που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού, στις 23-30 Σεπτεμβρίου 2023. Φορείς υλοποίησης Υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού – Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή – Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία.Περιγραφή: “Με αφόρμηση την 2η Σκυταλοδρομία για το ΕΥ, γιορτάσαμε την 10η Πανελλήνια ημέρα Αθλητισμού στο σχολείο μας. Δημιουργήσαμε αυτοσχέδιες σκυτάλες και κάθε τμήμα επέλεξε το δικό του ΕΥ, για να συζητήσει διεξοδικά γι΄ αυτό. Βγήκαμε στην αυλή, τρέξαμε με τις σκυτάλες μας με ενθουσιασμό και κέφι και μεταφέραμε όλα τα συνθήματα – ΕΥζην, ΕΥτυχία, ΕΥσυνειδησία, ΕΥαγωνίζεσθαι, ΕΥρωστία, ΕΥθύνη, ΕΥγένεια, ΕΥπρέπεια, ΕΥεξία, ΕΥγνωμοσύνη, ΕΥσέβεια, ΕΥημερία- σε έναν πίνακα. Στο τέλος, δημιουργήσαμε με χαρτονένια συννεφάκια τη φράση που αποτέλεσε το motto της δράσης μας: «Η σκέψη μας στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν. ΕΥημερία ΞΑΝΑ!!!». Συμμετείχαν και τα 255 παιδιά του σχολείου μας διανύοντας συνολικά 25.500m.”  https://www.youtube.com/shorts/DdemZwKEU-8
  2.  

    2. Για τον «Σχολικό Αθλητισμό και Συμπερίληψη» στο πλαίσιο του Παραολυμπιακού Φεστιβάλ «Par-OLYMPIA Festival, Αθλητισμός και Συμπερίληψη – Inclusion in Sports» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Par-OLYMPIA Sport Event. Φορείς υλοποίησης Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. και  Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή.  Το σχολείο μας βραβεύτηκε για τις δημιουργίες των μαθητών/τριών μας Περιγραφή: “Σκοπός της δράσης είναι η ανάδειξη, μέσα από τη γνωριμία με το άθλημα Boccia, της τεράστιας σημασίας του αθλητισμού και του Ολυμπισμού στη δημιουργία μιας κοινωνίας που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι ανεκτική στη διαφορετικότητα και τον σεβασμό των άλλων. Στόχοι της δράσης είναι: 1) να γνωρίσουν οι μαθητές/τριες το Παραολυμπιακό άθλημα Boccia, 2) να κατανοήσουν με βιωματικό τρόπο τις αξίες του Ολυμπισμού μέσα από το παιχνίδι και να τις μεταφέρουν στην καθημερινή τους ζωή. Τον συντονισμό της δράσης είχαν οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής, με την πολύτιμη βοήθεια και καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Πληροφορικής και τη συνεργασία των εκπαιδευτικών των τμημάτων της ΣΤ΄ τάξης.”     https://www.youtube.com/watch?v=vGQmettj6Mo

    Τη συμμετοχή του σχολείου μας στο φεστιβάλ οργάνωσε κι επιμελήθηκε η εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής κ. Αφεντουλίδου Γιώτα.