Συμμετοχή στο Πρόγραμμα παχυσαρκίας COSI-2023

Σε συνέχεια της συνεργασίας μας με τη διατροφολόγο κα Δρανίτσα Χριστίνα, η οποία συμμετέχει  στο πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Παρακολούθησης της Παιδικής Παχυσαρκίας» (COSI) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,  υλοποιήσαμε την Τετάρτη 7 Ιουνίου, πρόγραμμα μετρήσεων για τις τάξεις Β και Δ.  
Αυτές οι μετρήσεις περιλαμβάνουν σωματικό βάρος, σωματικό ύψος, περιφέρεια μέσης και περίμετρο ισχίου. 
Η έρευνα με θέμα: «Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία παρακολούθησης της παιδικής παχυσαρκίας», υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος COSI (Childhood Obesity Surveillance Initiative, υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), από το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (Α.Τ.Ε.Ι.Θ.) σε συνεργασία με την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας (Ε.Ι.Ε.Π.), με επιστημονικά υπεύθυνη την κ. Χασαπίδου Μαρία, Καθηγήτρια στο Α.Τ.Ε.Ι.Θ. και Πρόεδρο του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Α.Τ.Ε.Ι.Θ., και μέλη της ερευνητικής ομάδας τον κ. Πάγκαλο Ιωάννη, Επίκουρο Καθηγητή στο Α.Τ.Ε.Ι.Θ και την κ. Κοκκινοπούλου Άννα, Υπ. Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) συμμετέχει στην πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την τακτική συλλογή μετρήσεων ανάπτυξης παιδιών των δημοτικών σχολείων στην Ελλάδα, σκοπός της οποίας είναι η προώθηση της υγείας και της ευημερίας.
Για τη διεξαγωγή της έρευνας στους/στις μαθητές/-τριες,  προηγήθηκε έγγραφη ενημέρωση γονέων/κηδεμόνων και εκπαιδευτικών, σχετικά με το περιεχόμενο της έρευνας, τα εργαλεία συλλογής και τον τρόπο καταγραφής των δεδομένων, καθώς και για το δικαίωμα της προαιρετικής συμμετοχής και της απόσυρσής τους, οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμήσουν. 
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα η ενυπόγραφη δήλωση των γονέων/κηδεμόνων για τη συμμετοχή των μαθητών/-τριών.