Εκπαιδευτική εκδρομή ΣΤ΄τάξης στην Αθήνα ΜΑΡΤΙΟΣ 2019

 

Μια ακόμη εκδρομή  έλαβε τέλος αφήνοντας πίσω της πολυποίκιλα συναισθήματα και ανεξίτηλα χαραγμένες αναμνήσεις σε μικρούς και μεγάλους.

Μετά από το πολύωρο ταξίδι φτάσαμε στον πρώτο προορισμό μας στο Αττικό πάρκο στα Σπάτα. Εκεί θαυμάσαμε  πολλά ζώα ,όπως λιοντάρια καμηλοπαρδάλεις ,φίδια ,μαϊμούδες, ασιατικούς ελέφαντες κ.α  και φυσικά τα πανέμορφα δελφίνια με το εντυπωσιακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρακολουθήσαμε.

Επισκεφτήκαμε την Βουλή των Ελλήνων που αρχικά ήταν τα Ανάκτορα του Όθωνα. Το κτίριο διατηρεί εξωτερικά την αρχική όψη του από το 19ο αιώνα .Από το 1935 το χρησιμοποιεί η Βουλή ως έδρα της. Καθίσαμε στα βουλευτικά έδρανα και ενημερωθήκαμε για τον τρόπο λειτουργίας της αίθουσας της ολομέλειας.

Είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την έκθεση «Ρήγας και Επανάσταση» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο συμπλήρωσης 220 χρόνων από τον θάνατο του Ρήγα , του Μεγάλου οραματιστή.

Δεν είδαμε όμως μόνο την νέα βουλή στην Πλατεία Συντάγματος  αλλά και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο , το μέγαρο της παλαιάς βουλής όπως είναι γνωστό στην πλατεία Κολοκοτρώνη ,που είναι άρρηκτη συνδεδεμένο με την ελληνική κοινοβουλευτική ιστορία. Εκεί θαυμάσαμε ιστορικά κειμήλια, όπλα του αγώνα ,  σημαίες και αντικείμενα από διάφορες ιστορικές περιόδους και κυρίως την περίοδο της επανάστασης.

 

Άλλο ένα νέο Μουσείο είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε. Είναι το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης στην Πλάκα το οποίο στεγάζεται  σε ένα διατηρητέο κτίριο στην οδό Τριπόδων ,τον αρχαιότερο δρόμο της Αθήνας  ο οποίος εντυπωσιάζει για τις διακοσμητικές του λεπτομέρειες και τις πλούσιες οροφογραφίες.

 

Ξεναγηθήκαμε στα γραφικά σοκάκια της Πλάκας ,περπατήσαμε στα Αναφιώτικα, την γραφικότερη και παλιότερη συνοικία της Αθήνας με συνεχή κατοίκηση από την  αρχαιότητα εως σήμερα .Μοναδική από κάθε άποψη  η κυκλαδίτικη γειτονιά των Αναφιώτικων.

Επισκεφτήκαμε το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης ,ένα από τα πιο σύγχρονα Μουσεία του κόσμου όπου μέσα υπάρχουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν βρεθεί γύρω και πάνω στον λόφο της Ακρόπολης.

Ανεβήκαμε στον βράχο της Ακρόπολης, τον λόφο που ήταν κατοικημένος από την 3η χιλιετία π.Χ.  Θαυμάσαμε τον Παρθενώνα  ,το Ερέχθειο ,το Ηρώδειο ..κ.α. Ο Παρθενώνας ψηφίστηκε από αρχιτέκτονες ως το ομορφότερο κτήριο του κόσμου .

  

Είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε  το εκπαιδευτικό πρόγραμμα « Περιήγηση στην Ακρόπολης  της εποχής του Περικλή» στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

 

Μια άλλη αξιόλογη επίσκεψη που κάναμε ήταν στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Αποτελεί έναν βασικό προορισμό ψυχαγωγίας ,μάθησης και άθλησης  όπου μέχρι τέλος του 2018 έχει δεχτεί 5.300.000 επισκέψεις. Είναι από τα πιο βιώσιμα κτιριακά συγκροτήματα στον κόσμο. Κατέκτησε την κορυφαία διεθνώς και υψηλών προδιαγραφών διάκριση για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα σε επίπεδο σχεδιασμού και κατασκευής. Περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ,καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. 

Η εκδρομή ήταν γεμάτη νέες εμπειρίες και γνώσεις για τους μικρούς μαθητές όπως και για τους γονείς.

Θα μείνει αξέχαστη και βαθιά χαραγμένη στις μνήμες.