Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Εορτάζεται σε όλον τον Πλανήτη προωθώντας την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία.

Μήνυμα Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Φέτος,  η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην ενίσχυσή των ατόμων με αναπηρία, θέτοντας ως στόχο να επιτευχθεί η παγκόσμια δέσμευση για το 2030 «να μην μείνει κανένας πίσω».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 1 στους 6 πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει κάποιο είδος αναπηρίας, πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι άτομα με αναπηρία και περίπου 190.000.000 αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία, υπολογίζεται γύρω στο 1 εκατομμύριο. Τα στοιχεία στηρίζονται σε ποσοστά του ΠΟΥ και των επίσημων φορέων του κράτους.

Όταν αναφερόμαστε σε ειδικές ανάγκες εννοούμε κάθε πνευματική ή σωματική αναπηρία η οποία χρίζει ειδικής μεταχείρισης ώστε το άτομο να αναπτύξει ισότιμα όλες τις ικανότητες του και να ενταχθεί στη κοινωνία. Αυτές μπορεί να είναι αισθητηριακές αναπηρίες (τύφλωση, κώφωση) σωματικές αναπηρίες, (εγκεφαλική παράλυση, ακρωτηριασμένα άκρα) νοητική καθυστέρηση, χρωμοσωμικά σύνδρομα, Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (αυτισμός), ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία κλπ).

Περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, ή ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, ζουν με αναπηρίες.

Η ημέρα αυτή  αποτέλεσε για άλλη μια φορά  αφορμή ,στα πλαίσια σχολικών δραστηριοτήτων ,να γίνουν κάποιες δράσεις εξ αποστάσεως και με ασφάλεια.

Οι μαθητές /τριες  του Ε2 ευαισθητοποιημένοι με το θέμα της αναπηρίας δημιούργησαν αφίσες ζωγράφισαν τα συνθήματα τους,γράψανε ,άκουσαν τραγούδια ,είδαν βιντεάκια…

διαβάσανε…

Ποίημα από τα παιδιά του ΕΕΕΕΚ Κορδελιού

ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ

ΠΕΤΑΞΕ ΜΟΥ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ

Μπορεί να την πιάσω

ΠΑΙΞΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ

Μπορεί να μάθω

ΜΗΝ ΘΥΜΩΝΕΙΣ

Που δεν ξέρω τους κανονισμούς

ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΕ ΜΕ

θα νιώσω

την χαρά του παιχνιδιού

ΜΠΟΡΩ ΚΙ ΕΓΩ

ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ

Ελπίζοντας να με αποδεχτείτε

Ακούσανε το τραγούδι ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΓΑΠΗ

https://video.link/w/IPf5b

 

 

 

 

 

 

 

Η Μαλίτα Βασιλική μαθήτρια του Ε2 έγραψε 

Διαφορετικές Ανάγκες αλλά ΙΣΑ δικαιώματα

Οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες είναι άνθρωποι που γεννήθηκαν με κάποιο πρόβλημα η το απέκτησαν στη πορεία της ζωής τους από ατύχημα.Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να μην έχουν τις ίδιες ανάγκες με μας αλλά έχουν ίσα δικαιώματα.Γι αυτό πρέπει να τους σεβόμαστε και να φροντίζουμε να έχουν ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες .

Ο Ντισάνι Φλογκέρτ μαθητής του Ε2 έγραψε

 Ένα παιδί που πάσχει από εγκεφαλική ή και παθητική πάθηση αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να νιώσει μειονεκτικά ή και ανήμπορος εντός της παρέας του, ότι δεν μπορεί να φτάσει την μπάλα ή ότι εσείς τρέχετε γρήγορα και εκείνος δεν μπορεί.Εκείνος δέχεται καθημερινά την ασέβεια της κοινωνίας και την απόρριψη των αναγκών του για την ασφαλή και την εξυπηρέτησή τους στις δημόσιες  και ιδιωτικές υπηρεσίες.Οι ανάπηροι πολίτες αντιμετωπίζουν πολλά κινητικά προβλήματα.Ένα από αυτά είναι και η παράνομη στάθμευση του αυτοκινήτου.Δεν είναι ωραίο το να σταθμεύουμε  στα πεζοδρόμια όπου οι ανάπηροι μπορούν να διασχίζουν έναν δρόμο με ασφάλεια.   Αυτό είναι μια άθλια εικόνα για την κοινωνία και το σύνολο αλληλεγγύης της χώρας μας και δεν είναι μόνο το δημόσιο έργο ενός ανθρώπου που κάνει φιλανθρωπίες και βγάζει φωτογραφίες για την δημοσιότητα,αλλά και η βοήθεια που μπορεί να  συνεισφέρει αφιλοκερδώς  κάθε ένας από εμάς ξεχωριστά με τον δικό του τρόπο!

Ε Ρ Γ Α

Ντισάνι Φλογκέρτ

 

 

 

 

 

Γιώργος Παυλίδης

 

 

 

 

 

 

 Βασιλική Μαλίτα                                     Αλεξάνδρα  Κλλογκιέρι   

  

 

 

 

 

 

Μπέκου Σταματίνα

Καπετανάκη Παρασκευή